Järboportalen - arkiv 2024

 

Arkiv 2024

Denna sida omfattar det som publicerats under 2024 fram till aktuellt datum.

 

Notiser finns sparade sedan 2008, öppna listan ovan och välj år.

Kontaktformulär 

jarboportalen.se

Denna sida uppdaterad 2024-06-28


Catarina och Dennis vill ha besök

Vad skulle du säga om din trädgård plötsligt invaderades av massor av nyfikna människor som snokade runt i dina odlingar och ställde en massa frågor? Jo, det är något av meningen med arrangemanget Tusen Trädgårdar på söndag 30 juni där folk runt om i hela landet öppnar sina trädgårdar för besökare.

Och här i Järbo finns en av dessa trädgårdar hos Catarina och Dennis Andersson på Bränne Backe 11. Vi får göra ett besök några dagar i förväg för att få veta mera och ta lite bilder.

Det är en ful gubbe som vaktar entrén, inte mot söndagsbesökarna utan mot rådjuren som dock inte låter sig skrämmas. De äter på det mesta ändå.

tusen trädgårdar

En välkomnande portal in till odlingen

tusen trädgårdar

Grova träflis håller ogräset borta och är behagligt att gå på

tusen trädgårdar

Man ska odla sådant som inte kräver så mycket arbete som till exempel rabarber

tusen trädgårdar

Här odlas majs och höet håller också ogräset under kontroll

tusen trädgårdar

Catarina visar stolt upp sin kål som slipper insektsangrepp under duken

tusen trädgårdar

Sallanden som gör en grön av avund

tusen trädgårdar

Ett redskaps- och vedskjul är ett måste

tusen trädgårdar

Och lite prydnader får man väl ha

Catarina är både spänd och nyfiken inför söndagen. Kommer det någon och vad kommer de att tycka? Familjen har bott här i cirka 20 år men det var först för några år sedan som trädgårdsintresset tog fart. I samband med pandemin och att hon gick in i väggen på jobbet kom tanken på trädgård och odling som terapi och friskvård.

Och det har fungerat! Villatomten har förvandlats från gräsmatta till en frodig odling med mängder av grönsaker blandade med blommor för ögats fröjd. Allt är välordnat i prydliga kvarter med gångar med träflis omväxlande med gräs och upphöjda odlingsbäddar. Virke till bäddarna tog de av huset när fasaden byttes förra våren.

Catarinas idé med trädgården är att den ska ge nytta med mat och samtidigt vara vacker och trivsam. Att familjen har engagerats är viktigt både för hjälp med själva arbetet men också för att äta av skörden. För det blir ganska mycket även om odlingsytorna inte är så stora.

-Det har inte alltid varit så lätt att övertyga barnen om att squash är gott, säger Catarina, så det gäller att hitta recept och maträtter som passar. Soppa har gått bra, tillägger hon.

-Och när det gäller arbetet så finns det ju alltid mutor att tillgripa.

Dennis har skrotat åkgräsklipparen och får istället bidra med egna muskelkrafter. Nu har de fixat till det sista inför söndagens besök. De vill gärna dela med sig av den glädje trädgården ger och inspirera andra till att hitta hem till sina trädgårdar.

Om arrangemanget Tusen Trädgårdar  


Finnäskiosken - ett minne blott

Finnäskiosken

Ägaren river sitt hus

Det gamla huset vid Kungsforsvägen har sedan många år stått övergivet och mer och mer förfallit. Sen pizzerian försvann därifrån - vilket år det nu var - så har ingen ägare brytt sig om huset. Det blev en ny ägare för några år sedan och han har bestämt sig för att riva, i varje fall som ett första steg. Nu har det arbetet startat.

Finnäskiosken

Så här såg det ut 2012 på våren

Finnäskiosken

Bild från Arkiv Digital 1978

Finnäskiosken har en lång historia. Från början var det bara en liten kur som sköttes av en dam. Det var nog på 40- 50-talet. Sen blev det en ny ägare som satt i rulllstol och kiosken byggdes ut för att vara bekväm för honom. Och om jag förstått rätt så byggdes även en bostad bakom kiosken. En bild från 1978 har hittats i arkivet.


Så här skrev ett 30-tal röster på Facebook

Rolf Larsson
Här var centrum under min tidiga ungdom. Den första kiosken var väl "Berglunds" längst uppe på Rävberget. Nedlagd. Sedan kom den lilla mysiga kiosken med mycket godis. Sedan det nya fina handikappanpassade huset som nu rivs. En hockeyvärldsmästare (Gert Blome) körde hit glass och jag satt där ute och åt allt vad jag kunde. En väldigt snäll familj skötte försäljningen, ja ibland även en väldigt fin tjej.

Anders Broman
Vilket jäkla drag det var där förr, vi som alla var där och minns percy björn och kjelle blues och en och annan smocka 😄

Anders Ståhl
Mycket historia i den byggnaden. På barnsben så var det tjorren man cyklade till o köpte smågodis i små papperspåsar. Hallojen hade en alltiallo kiosk med fiske prylar, pizza, porrtidningar, godis mm. Var där o Praoa i skoltiden. Ombyggnation kom väl till när Bengt var ägare med ny restaurang del. Synd det dog ut med tiden. Så nu är både centrum o finnäskiosken borta. Kioskdöden blir mer o mer verklig. Hoppas det blir något nytt istället. Oavsett vad. 🙏

Anders Mannqvist
Där hade "Halojen" pizzeria😎

Diakon Carolina Thorell
Åh! Jag minns allt underbart smågodis, typ Diamanterna! Och den alltid så snälla kiosktanten ❤️ Och den ljuvliga doften när man klängde upp på disken och lutade sig in för att se allt som lockade (med sina färg- och andra medel 🙃)

Millan T Ferry
Diakon Carolina Thorell Jag håller med i allt du skriver ❤️❤️ Man har såå många minnen därifrån!

Diakon Carolina Thorell
Millan T Ferry 😍🌈🧚‍♀️🌞🐬

Magnus Olsson
Det ser ut som Mikael Broman i traktorgrävaren, jävel å va långgrinig för att du inte fick komma in 🤷🏽‍♂️😂 Men varför först spika igen dörren och nu plocka bort den? 🤣

Kjell-åke Smedbakken
Där spikade Broman igen dörren 🔥

Göran Olsson
Kjell-åke Smedbakken jajamän 😂

Helena Gustafsson
Där har man köpt götta minsann🤪

Marie Christensen
Det var då på tiden att riva denna fula byggnad

Lennart Bengtsson
Det var tråkigt 😢 att höra! - Den kiosken, fanns där när jag var liten! Men skönt att det händer någonting, för den har ju bara stått där tom! Få se vad som blir där nu istället! Så nu är ju båda, kioskerna borta 😢 i Järbo!

Marie Christensen
Min faster jobbade där och Maggan Palm då ägde Yngve kiosken

Magnus Nykäsenoja
Han hette Yngve. Han var snäll

Göran Olsson
Vägsmockan går i graven 😥🙂

Nettan Lindholm
Äntligen

Annica Ytterberg
Anna, lösgodiskiosken!

Anna Andersson
Annica Ytterberg tänkte skriva till dig tidigare 😅, ”inget salt eller surt”!

Annica Ytterberg
Anna Andersson, så var det! Inget salt inget surt! Men tefaten! De var bra!

Anna Andersson
Annica Ytterberg jajamänsan 😂! Tänk hur smaken kan förändras!

Annica Ytterberg
Anna Andersson, förändras? Jag köper allt som bjuds inom smågodissfären just nu! Terapisamtal??

Anna Andersson
Annica Ytterberg tänkte på tefaten och dess textur😅! Som papper som fastnade i gommen. Jag är ju galet svag för lösgodis så ngt terapisamtal är inte befogat!

Annica Ytterberg
Anna Andersson, jag vet! Det är värt en halsbränna eller två! Tugga på SysterYster !

Anna Andersson
Annica Ytterberg ja och jag verkar inte lära av mina misstag heller 🙄!

Therese Takalo
Äntligen! Har stått och sett så fult ut med det där rucklet

Rickard Eriksson
Där har man handlat mycket

Thomas Modig
Där handlade jag godis och glass på 60-70 talet då var de en snäll gubbe dom jobbade där vet ej om han hette Yngve. Och han hade en stor vit katt minns jag. Men namnet på mannen vet jag ej om de är rätt

Magnus Nykäsenoja
Thomas Modig mim pappa rökte och han bad mig ofta gå upp till kiosken och köpa John SIlver utan cancer 🙂

Anders Sten-Florell
Restaurang Diplomat 😎

Linda Forsberg
Michelle Vallin

Hansolov Lönn
Skönt att något händer

Fjärdsmans Stefan Öst
Halloj, det var på tiden att den rivs…

Rebecca Hagström
Va kul att det händer nåt med det 😄

Hansolov Lönn
Synd vem äger det idag

Finnäskiosken

Nu ska resterna gå i containern

Uppdaterat 2024-05-20


Vimmelbilder från JärboRocken 24

Vi tittar in en stund på JärboRocken på Järbo Folkets Hus de sista nervösa minuterna före öppning när ljudet inte funger och ölbaren krånglar. Men allt löser sig förstås till slut och förbanden börjar spela.

JärboRocken 24

De trevliga flickorna i entrén

JärboRocken 24

Lite krångel under bardisken

JärboRocken 24

Raggare i full mundering

JärboRocken 24

Glad arrangör

JärboRocken 24

Jocke Sjöstedt, initiativtagare

JärboRocken 24

Rock-öl eller Pucko?

JärboRocken 24

Baren i full funktion

JärboRocken 24

Reporten från Arbetarbladet

JärboRocken 24

Järbobandet Rolling Heads

JärboRocken 24

Lokala kändisar

[annonser]

ReConYou
Järbogårdar
Salong Yllefabriken 34

Testildesignskolan i Yllefabriken

Textildesignskolan

Birgitta Perssons självklara men stillsamma auktoritet vilar över sysalen där hon tar emot en veckoslutskurs i trikåsömnad i de fräscha lokalerna i Yllefabriken. Jag har fått komma dit för att göra det här reportaget om Textildesignskolans verksamhet som flyttade hit i december 2023.

Eleverna kommer från olika håll och med olika bakgrund och kunskaper, men med ett brinnande intresse i hantverket sömnad. Det har de gemensamt med Birgitta, som var den som startade den privata skolan för drygt 10 år sen efter att kommunen hade lagt ner sin utbildning 2011.

Textildesignskolans elever är både yrkesarbetande inom mode- och textilbranschen och "glada amatörer" som syr kläder åt sig själva, barn och barnbarn. Det är inte bara för att minska klädkontot utan för att det är ett skapande arbete som ger tillfredsställelse och glädje.

Här har man öppna och ljusa lokaler högst upp i huvudbyggnaden med utsikt mot Järbo. Det är stor skillnad mot de tidigare lokalerna i Storvik som drabbades av en översvämning som förstörde skolans inredning för hundratusentals kronor.

Ägarna till skolan är övertygade om kunskapen om syhantverket är viktigt och att det kommer att bli än viktigare i framtiden.

Yllefabriken är en anrikt ställe i textila sammanhang. Som namnet anger var det från början tillverkning av ylletyger som startade 1896 och följdes av Järbo spinneri, Vinsotén och nu är större delen av lokalerna använda av Profilplåt men där finns också några mindre företag i företagshotellet.

Här ett urval av bilder från just den aktuella kursen.

Textildesignskolan

Birgitta visar olika sömmar

Textildesignskolan

Den här är viktig vid trikåsömnad, "overlocksöm"

Textildesignskolan

Alla är inte stöpta i samma form ...

Textildesignskolan

... därför måste man ta mått

Textildesignskolan

... och rita ett mönster

Textildesignskolan

... och klippa till det

Textildesignskolan

... innan det kan bli något att prova

Textildesignskolan

Maskinen är specialiserad på overlocksöm


Boken kommer till dig

Om inte du kan komma till biblioteket kan biblioteket komma till dig. Det här är en ny tjänst som biblioteken i Sandviken kan erbjuda för dig som av olika skäl inte själv kan ta dig till biblioteket. Det kan vara funktionsnedsättning eller inte har möjlighet att fysiskt besöka bibliotekets lokaler.

Vill du veta mer så kontaktar du ditt närmaste bibliotek om hur du kan bli en Boken Kommer-låntagare. Järbo Bibliotek når du på telefon 026-24 02 70 eller på e-post: jarbobibliotek@sandviken.se. Anna Bergström är filialansvarig.

Ett annat sätt för boklån på distans är, om du känner dig hemtam med datorn, att via internet på Helgebiblioteken låna e-böcker som du läser på din skärm eller reserverar om det är kö.


Öppet hus i vävstugan

Vävstugan i Järbo

Man kan göra två tyger i samma väv med sammma varp, men olika inslag.

Järbo Vävstuga hade öppet hus på lördagen där man visade upp både nya alster och hade en utställning på produkter man gjort under många år. Det kom mycket folk, men det var glest med karlar bland besökarna. Vävstugan har nu hållit till i Bygdegården i drygt två år sedan man blev tvungna att lämna Kyrkskolan. Här har man mindre lokaler men det är full aktivitet fyra dagar i veckan.

För den som missade det här tillfället kommer ett nytt på Valborgsmässoafton då Bygdegården har sitt traditionella evenemang med fika, musik och kasen. Då säljer Vävstugan det som är kvar liksom lotter på fina saker.

Vävstugan i Järbo

Smakprov på vad som säljs.

Vävstugan i Järbo

Påskriset smyckat med fina disktrasor

Vävstugan i Järbo

Damast, en vävteknik som kräver speciell vävstol (Siv Holm)

Vävstugan i Järbo

En påbörjad produkt

Vävstugan i Järbo

Färggranna lingarner i förrådet

Vävstugan i Järbo

Fikabordet lockade


EU-regler stoppar valborgseldar?

Vid Bygdegården

Under veckan har det dykt upp tidningsartiklar, nyhetsinslag på radio och teve och mycket tyckande på sociala medier om den nya EU-lagen som förbjuder eldning av löv och ris i trädgårdar. Kommer den nu att stoppa valborgsbrasorna? Stor förvirring råder.

Lagen som började gälla 1 januari 2024 säger att trädgårdsavfall - som kallas "bioavfall" - alltså träd, grenar, ris, löv, ogräs etc. från trädgårdar ska tas omhand för återbruk. Avfallet ska gå tillbaka till naturen som näring och mull och därav får det inte eldas upp.

Det är kommunerna som ska se till att lagen följs och ge regler för tillämpningen. Men det är nu det blir lite rörigt. 290 kommuner ska tolka den snåriga lagtexten och ge användbara anvisningar till oss medborgare.

Vad som är tillåtet och rekommenderat är att man själv kör avfallet till sin Återvinningsstation där det finns container eller upplagsplats. Som villaägare kan man beställa hem en container att lasta i som sedan hämtas, men det är inte gratis.

Ett annat alternativ är att ha ett så kallat trädgårdsabonnemang med ett 360-liters kärl som töms 15 gånger under säsongen. Det kostar för närvarande bara 700 kr om året. Billigast och enklast är naturligtvis att kompostera i ett hörn av tomten. Då blir avfallet snart jord och kan återanvändas på plats.

Om alla kör till återvinningen med sin egen bil eller får hämtat så blir det hur som helst det en stor mängd transporter som kanske inte ger någon miljövinst och inte heller plus i ekonomin.

Men kvistar är lite svårsmälta i komposten och man kan ju tycka att även askan vid eldning innehåller näring. Bra så länge ingen granne störs av röken som kan vara skadlig.

Det som inte får eldas är skräpet från sin garagestädning, rivningsvirke eller kemikalier t.ex. Det får inte brännas i eldningstunna eller på marken. Så har det varit i många år.


Här är några länkar du kan öppna och kanske bli lite klokare

Eldning av avfall, information från Sandvikens kommun 

Inslag från SVT Gävleborg 

Naturvårdsverkets vägledning och information 

Gästrike Återvinnare: kompostera själv 

Arbetarbladet intervjuar flera kommuner 

Observera, så kallade invasiva arter får inte slängas som trädgårdsavfall. Dessa ska läggas i dubbla förslutna påsar och lämnas i en separat container eller direkt till personalen på återvinningscentralen.

Uppdaterat 2024-04-24

[annonser]

Nordqvist Racing AB
Minerva
baderhem.se

Järbo IFs styrelse

JIF styrelse

Från vänster: Magnus Zackrisson fotboll seniorer, Dennis Andersson kassör, Janina Lewin ungdomsansvarig fotboll, Tomas Rundgren ordförande, Marcus Högberg ledare fotboll, Lars Anttila ansvarig skidor, Peter Hillman sekreterare, Conny Magnusson ledamot.

Järbo IF hade sitt årsmöte torsdag 11 april och här presenteras styrelsen på bild.

Föreningen har en bred verksamhet som kanske inte alla känner till. Man satsar mycket på ungdomsverksamheten bland annat med grupper inom skidåkning och fotboll. Det är också föreningens uppdrag att preparera och underhålla det omfattande spårsystemet på Västerhällarna med skid-, löp- och MTB-banor.

Taggat: #Järbo IF


Sanda eller inte sanda, det är frågan

Många hade nog förväntat sig att det skulle bli en häftig diskussion om de aviserade avgiftshöjningarna vid Järbo Vägförenings årsmöte på onsdagen. Men istället var det sandningen som stod för debatten och det var många som hade åsikter om den.

Det har som bekant snöat ofta och mycket den här vintern och med snö följer också halkbekämpning det vill säga att sanda vägar och gator. En del tyckte att det sandats alldeles för mycket och för ofta och menade att det i slutändan kostar mer med sandupptagningen till våren. Dessutom kan det bli problem när sanden rinner ner och täpper till brunnarna.

Andra tyckte att det var helt onödigt att sanda vid vinterväglag och minus 15 grader, något som hänt. Ibland blev det också snöfall och plogning direkt efter sandningen följt av en ny sandning. Styrelsen framhöll att man har ett ansvar att hindra olyckor. Därför måste man alltid göra en bedömning av behovet, men vädret är inte alltid lätt att förutspå.

Avgiftshöjningarna blev i huvudsak en diskussion om formuleringar. Det som gäller är att avgiften för en valig villa höjs från 80 öre till 1 kr per andel från år 2025 och att den därefter ska följa prisindex.

Vidare beslutades om en extra utdebitering om 25 % av medlemsavgiften innevarande år för att få medel till att komma ikapp med asfalteringsarbeten.

Tyvärr kunde ingen ny ordförande väljas vid årsmötet, varför valberedningen får en uppgift fram till en extra föreningsstämma i vår.

Vägföreningens sida på Järboportalen


Nostalgisk danskväll

På torsdagskvällen var det en danskväll av det traditionella slaget på Järbo Folkets Hus. Det var lite spänning i luften hos arrangörerna. Skulle det här greppet locka publiken?

Orkestern Golden Hits från Sundsvall

PG Florell som tog initiativ till evenemanget dansade också

Det var PRO och SPF som i samarbete med Folkets Hus som stod för evenemanget. Orkestern Golden Hits från Sundsvall har huvudsakligen 60- och 70-talslåtar på sin repertoar och det slog an på publiken som bestod av många tillresande som gillar dans och gärna åker till olika orter för att utöva sin hobby.

Sådana här kvällar fyller en viktig social funktion menar PG Florell som varit initiativtagare till träffen. Många träffas och pratar och dansen ger tillfällen att träffa nya människor.


Snöröjarnas elddop

Snöröjning

I Järbo är det inte kommunen som ansvarar för drift och underhåll av gator och vägar. Det är istället "vägföreningar", samfälligheter, där alla fastighetsägare inom ett område svarar för att vägnätet fungerar året runt. I centrala samhället är det Järbo Vägförening som har ansvaret.

Underhållet handlas upp från olika entreprenörer och i höstas byttes entreprenörer i flera av föreningarna. Det blev det ganska unga och rätt så okända företaget GIJO Gräv- & Trädgårdsentreprenad som fick uppdraget för flera av flera föreningar, Järbo, Finnäs-Nordanå, Vreten och gång- och cykelvägar längs Kungsforsvägen som Trafikverket äger.

Det har blivit en rivstart följt av ett maratonlopp genom allt snöande som fortsatt vintern igenom. Just nu är det mildväder och GIJO kör en nödvändig extra omgång med skrapning av de tjocka snö- och islager som finns på alla gator.

Jag träffar Christoffer Girau, som är företagsledare som tillsammans med några medarbetare som med långa pass tar hand om det över två mil långa gatunätet i Järbo. Jag undrar hur går, det verkar ju vara ett evihetsgöra att hålla jämna steg med snö och regn.

- Jag har ju sysslat flera år med snöröjning, säger han, men den här vintern har varit en liten utmaning. Det viktiga nu är skrapa upp isen framförallt i backarna för om det nu kommer regn och kanske fryser på så kan det bli riktigt halt. Och det kommer att behöva sandas också.

- Dessutom behöver vi ta hand om kanter och snöhögar som samlats. Vägarna har blivit trånga och på en del ställen är det dåligt sikt i korsningar. Vi ska försöka få undan så mycket som möjligt, betonar han.

GIJO har också underhåll av grönytor för Gavlegårdarna och Gävle kommun på sommarhalvåret så uppdrag med snöröjning på vintern är bra för att kunna sysselsätta personalen året runt. För Christoffer blir det här arbete på hemmaplan då han numera bor i Järbo.

Christoffer Girau högt upp i sin stora hjullastare

Det behövs kraftiga tänder för att riva isen


Det var bättre förr?

Om ungefär två veckor byter Järbo Folkets Hus "kostym" till Club Kuli. Då blir det dans till glad musik à la 60-tal. Det är Sundsvalls-trion "Golden His, ledd av Kennet Tjernström, som kommer för att sätta fart på Järbopubliken.

Väntan på brevbäraren

Den numera lite äldre generationen Järbobor har säkert många minnen av lördagsdanserna på Folkan, men nu när det blir en repris, eller "refill" av evenemanget, som har varit arrangörernas arbetsnamn, hoppas de på att det även kommer yngre som gillar musiken och gärna vill dansa.

P-G Florell som är ordförande i SPF Furan, en av pensionärsföreningarna i Järbo, har raggat upp en av sina många bekanta i musikbranschen som kommer att stå för dansmusiken. Sen kan det nog dyka upp en och annan "antikvitet" också.

P-G berättar lite om historien med Club Kuli.
-Det var SSU som stod för lördagsdanserna och man ville ge arrangemanget en trivsam inramning och det blev japanispirerade dekorationer och namnet Club Kuli började användas. Det här var från 1965 -66 så där och höll på kanske en 10-årsperiod.

-Själv var jag med i en orkester som hette Bob Werners, fortsätter P-G, och vi spelade också på många andra ställen. Om den här modellen slår väl ut så kanske det går att ordna fler tillfällen i Järbo framöver.

Här har jag hittat ett tidningsklipp från långt senare i Hembygdsföreningens arkiv.

Väntan på brevbäraren

[annonser]

Wild Nordic
Profilplåt
Auktionshallen, Oppsättarvägen 25

[annonser]

Elektro-Kapsel
Städhjälpen i Järbo
Yllefabriken Fastighets AB