Järboportalen - arkiv 2022

 

Arkiv 2022

Denna sida omfattar det som publicerats under 2022. Nedan några rubriker att minnas

 

 

Notiser finns sparade sedan 2008, öppna listan ovan och välj år.

Kontaktformulär 

jarboportalen.se

Denna sida uppdaterad 2022-12-15


Lång tradition med Lucia

Luciatablån i Järbo kyrka har en lång tradition. I år var det 27:e året men det var ett års paus 2020 på grund av pandemirestriktioner. Kören var lite mindre denna gång men kyrkan var fullsatt.

Den här traditionen är viktig för familjer och kompisar, det ser man speciellt efteråt när altarrummet fylls av föräldrar och kompisar som gärna vill fotografera deltagarna.

Här följer några bilder från kvällens evenemang.

Alla luciareportage är samlade under taggen #Lucia.

Taggat: #Lucia


4H har jubileumsgala

På lördagskvällen förvandlades Järbo Folkets Hus till en glittrande balsal fylld av glada människor i bästa festkläderna. Då firade Naturhjältarnas 4H-klubb nämligen 10-årsjubileum. Många medlemmar, både barnen och deras föräldrar hade trotsat snöslasket och välkomnades in i värmen.

Det var en lekfull inledning med sång och spontandans i stora salen. Medan man sippade på sina färgglada fruktdrinkar kunde man fylla i sin "mingelbingo", titta på de många bilderna från verksamheten och prata med gamla och nya bekanta.

Så var det då dags att sitta till bords och njuta av den konstfullt upplagda maten. Den kompletterades av de alldeles speciella 4H-sångerna som livfullt framfördes av ledarna som tränat på dem vid sina riksläger.

Vänner träffas, Amanda och Camilla med Elisabeth.

Familjen Nilsson trivdes på festen.

Massor av foton från 10 års verksamhet var uppsatta.

Galans yngsta deltagare lilla Nova med sina föräldrar Johan och Rebecca.

Vid middagsbordet.

Petra får stort paket med en praktisk present.

Som avslutning på kvällen delade ordföranden Petra Smyth ut diplom till personer som på olika sätt verkat för föreningen under dess första 10 år. Det var "årtiondets" eldsjäl, volontär, ledare, kompis och styrlseledamot.

Petra själv fick ett stort presentpaket och mängder av berömmande vittnesbörd från medlemmarna om hur mycket 4H har betytt för dem.

4H är en internationell rörelse med rötter i USA. Dess symbol är en fyrklöver som tolkas Huvud, Hjärta, Hand och Hälsa. Föreningen i Järbo, Naturhjältarna driver nu ett projekt för att certifiera Björkmuren som en "4H-gård".

Mera om 4H och Björkmurens vänner


Bygglov beviljat för Kungshatt

65plusboende

Blivande huset från Kungsforsvägen

65plusboende

Blivande huset från gårdssidan

Nu har VGS, Västra Gästriklands Samhällsbyggnadsförvaltning, beviljat bygglov för det sedan länge planerade bostadsprojektet för 65-plussare centalt i Järbo.

Det kommer att bli totalt 14 rymliga och ljusa lägenheter. Huset blir försett med hiss eftersom det är 4 våningsplan.
8 lägenheter i plan 1 och 2 om 82–96,5 kvm får inglasad balkong.
4 lägenheter i souterräng på 59–75 kvm, med inglasad altan
2 vindslägenheter med 64,5 respektiv 68 kvm, med inbyggd takbalkong.

Planerad byggstart är i mars 2023, med inflyttning under 2024.

Projektet har fått namnet "Kungshatt" eftersom det på samma plats fanns en pub med det namnet in på 1980-talet.

Det är en grupp inom SPF och PRO med Ann-Sofie Åsberg (070-6341715) som drivande som arbetat med projektet.

Byggherre är Trebo Fastigheter AB. Illustrationerna är gjorda av Arkitektgruppen i Gävle AB, arkitekt Jimmy Jonsson.

Tidigare artikel om projektet

Taggat: #bostad


[annonser]

Sörqvist Teknik
Kungsberg Friskvård
Kådfallets Schakt och Transport

Höga elpriser hotar pizzan

Järbo Krogen

Rodi välkomnar kunderna

Vad händer med priset på pizza nu när elpriserna har varit på historiska höjder? Järbo har två restauranger med pizza som en viktig och populär produkt på menyn.

Rodi på Järbo Krogen är lite bekymrad inte bara över elpriset utan också över att alla råvaror har gått upp, i en del fall väldigt mycket. Priserna på menyn har måst höjas. Det går inte att komma undan, säger han. Elräkningen under september var över 30 000 kr, mer än tre gånger tidigare kostnader.

Priserna på deras produkter, tycker Rodi, är ändå inte höga om man jämför med andra ställen, och hoppas på kundernas förståelse.

När jag frågar på Lant Grillen hörs liknande tongångar, och man funderar just nu på att uppdatera prissättningen.

PS
Det kan nämnas att några föreningar har bjudit in Sandviken Energi till ett informations- och frågemöte i Järbo Folkets Hus för allmänheten den 10 november.

Taggat: #Energi


Håll Järbo rent

I den soliga septemberkvällen samlades barn och vuxna vid Järbo Ungdomsgård i Folkets Hus under mottot håll Sverige rent. Plastpåsar, säckar och handskar delades ut och så delade man upp sig på olika områden i Järbos centrala delar.

Barnen skuttade glatt omkring och plockade godispapper, läskflaskor, och andra mer spännande saker. Det var många rop "Mamma, titta vad jag hittat".

På cirka en timme var alla på väg tillbaka med fulla påsa och säckar och en stilla förundran över hur mycket skräp det kunde finnas inom bara några villakvarter i vårt lilla samhälle.

Det var kyrkan och Ungdomsgården som tillsammans med Järbo IF och Hälsa & Kulturföreningen som deltog. Ungdomsgården bjöd på fika och varmkorv efter avslutat arbete.

Barnen hade trevligt med sitt arbete

Säcken blev tung

Det samlade resultatet

Lön för mödan

Kulturell hembygdsdag

Naturligtvis står alltid kulturen högt på dagordningen för Järbo Hembygdsförening och det blev tydligt när föreningen anordnade en Hembygdsdag med "Kulturspaning" på lördagen. Det var många programpunkter för att passa alla, från de yngsta till den äldre generationen.

Här kunde man beundra Vävstugans fina hantverksprodukter. Gunilla Humble berättade och visade upp vad Hembygdsföreningens projekt om folkdräkter ("digidräkt") håller på med. I tröskladan stod tre lokala akvarellkonstnärer med sina fina alster. Järbo lokala brandförsvar hade tagit ut ett par av sina bilar och några tuffa "brandsoldater".

Populärt var bibliotekarien Anna Bergströms samtal med författare. Salen i Masmästargården var mer än fullstt när debutanten Emilie Joners, bördig från Järbo, intervjuades om boken "En annan del av mig".

Profilen Dan Nordfeldt höll mest på egen hand låda om hur han minns Järbo och återger i en egenutgiven bok "Dä va då Dä".

Och förövrigt arrangerades lekar för barn av föreningen Hälsa & Kultur, det var tunnbrödsbakning med provsmakning, försäljning av smycken med mera, fika med hembakat, lotteri och chokladhjul och mycket annat.

Ute på byn var det flera intressanta byggnader och verksamheter som hade öppet för allmänheten, Anderssons Skrädderi, Facks Paviljong, Järbo Kvarn med flera i det som kallades "Kulturspaning".

Trots det lite kylslagna vädret kom det mycket folk som trivdes med arrangemanget och med att åter kunna träffas och pratas vid, lite som vanligt.

Vävstugan Vävstugans hantverk, foto: Eva & Kurt Bäckvall

3 konstnärer Ann-Sofie Åsberg, Marianne Vretblom och Solbritt Eriksson visade akvareller, foto Anders Hillström

Emilie Joners Emilie Joners, författardebutant, foto Eva & Kurt Bäckvall

Dan Nordfeldt Dan Nordfeldt håller låda, foto Eva & Kurt Bäckvall

Järbo brandkår Järbo brandförsvar blir fotgraferade, foto, Eva & Kurt Bäckvall

tunnbrödsbakning Gudrun Strömstedt bakar tunnbröd

Hembygdsföreningen tackar alla medverkande för de fina insatserna.

[annonser]

Järbo Rörmokeri
Kungsbergs Stenhuggeri AB
Salong Yllefabriken 34

Gamla minnen med hög aktualitet

Jopie Dronkers har satt sina minnen på pränt och i tryck med en liten bok som har titeln "Krigsbarnet Jopies historia". Det är en historia som börjar för över 80 år sedan när nazityskland överföll det lilla landet Holland där Jopie föddes.

Hon var bara 1 år när anfallet kom men hon fick leva i krigets skugga i över fem år med stora umbäranden som svält och terror innan hon blev evakuerad till Sverige. Här hamnade hon i en generös fosterfamilj i Ulftorp innan hon för en period kom tillbaka till sin Holländska släkt.

Det blev åter en Sverigevisit och tillbaka till Holland och ytterligare resor innan hon fick stanna och få medborgarskap där hon kände att hon ville bo.

I dag var Jopie Dronkers på Järbo Folkets Hus och presenterade och sålde sin egenutgivna bok om sin barn- och ungdom. Det är en lättläst bok men den känns som den har en oerhörd aktualitet mot bakgrund av kriget i Ukraina. Också dagens händelser kommer att sätta djupa spår i många människor, inte minst barnen.


Järbo Hembygdsförening visar vägen

Järbo Hytta

Ett collage av skyltar vid Hyttan

Järbo Hytta är en av flera anläggningar som anlades för att bearbeta den malm som bröts på flera ställen i Gästrikland. Den lilla bäcken dämdes upp för att ge kraft till bälgen som behövdes för att få hetta nog att smälta malmen till järn i masugnen.

Men det var en liten anläggning och den lades ner redan 1874, utkonkurrerad av större industrier. Sen föll den mer eller mindre i glömska tills den grävdes fram på 1960-talet. Sedan har ett tak byggts över den rekonstruerade ugnen. Drivande var Joel Järbing och Järbo Hembygdsförening.

Men byggnaden ligger på privat mark och har sedan 1980 varit praktiskt taget oåtkomlig för allmänheten. Nu har Hembygdsföreningen i samråd med ägarna av marken placerat ut skyltar som ska visa vägen till området som klassas som fornminne.

Mer om Hyttan på Järbo Hembygdsförenings webbplats 


Flaggan i topp för boulen

På tisdagar är det boule i Järbo. Än så länge är det på den gamla planen mitt emot ICA, men kommunen har sagt upp avtalet eftersom marken ska användas för nya bostäder som vi har skrivit om tidigare. Efter det har det varit minst sagt turbulent kring var spelet ska få hålla till i fortsättningen.

Först anvisade kommunens tekniska kontor den oanvända tomten nedanför Folkets Hus men då boulegruppen sökte bygglov så ville inte myndigheten VGS (Västra Gästriklands Samhällsbyggnadsförvaltning) bevilja det. Så det blev en ny runda som för närvarande har landat på placering vid IP (idrottsplatsen). Men bygglov måste nu sökas igen för de två redskapsbodar som gruppen behöver ha. Än så länge är det väntans tider ...

Här hissar Johan flaggan inför dagens match.


Folkdräktsvisning i Folkets Hus

Folkdräkter är något som intresserar fler och fler, det märker vi som är engagerade i Järbo Hembygdsförenings projekt "Digidräkt". Det går ut på att göra mönster och plagg tillgängliga via nätet. Det material som ligger i olika arkiv är svårtillgängligt eller otillgängligt för allmänheten. Nu finns redan många mönster och bilder av gamla och nya plagg tillgängliga via Hembygdsföreningen.

På söndagen hade föreningen bjudit in till en visning av olika dräkter och ett spännande föredrag av Berit Eldvik om de dyrbara tyger som till och med smugglades in för att användas till vackra plagg.

Berit Eldvik är en svensk textilforskare och tidigare intendent vid Nordiska museet.

folkdräktsträff

Ann-Mari Jerner iklädd annandagsdräkt sätter upp håret på vallpigan Kristin Sundberg som sitter i bara särken. Gunilla Humble, som även har hunnit få på sig en stubb, håller i hylkan.

folkdräktsträff

Nu är vallpigan Kristin färdigklädd och redo att vandra iväg till fäboden med näverluren i händerna. Gunilla i bakgrunden berättar om vallpigans kläder förr i tiden.

Det stora intresset kunde märkas på det stora besökarantalet, på plats över 50 personer och dessutom drygt 15 personer som deltog via nätet. Många av besökarna kom klädda i egna dräkter i många varianter och det blev ett färgrikt minglande. Under fikapausen blev det många samtal om tyger och hantverk.

Projektet påbörjades med ett startbidrag från Leader Gästrikebygden och flera stiftelser och kulturorganisationer har därefter bidragit till dess fortsättning.

Alla foton: Gudrun Strömstedt.

Hela projektet på Järbo Hembygdsförenings webbplats 

[annonser]

K9 Activity
Mitt Event AB
ReConYou

Lastbil i diket - svår bärgning

Tidigt i morse körde en stor långtradare av väg 302 en bit norr om kyrkan. Det blev en lång och besvärlig bärgning som tog hela dagen. Det berodde på att bil med släp gick ner i en brant och djup dikesslänt och kilade fast sig mellan träden och kom att luta betänkligt.

Några träd gick av och något av dem riskerade att ramla över vägen. En skogshuggare fick rycka in och såga av de värst skadade som sedan kördes bort från platsen. Chaufören skadades inte.

trafikolycka Olyckan inträffade vid infarten till Järbo på väg 302

trafikolycka Stora träd var till problem vid bärgningen

trafikolycka Bilen hade kraschat mot flera stora träd

trafikolycka Besvärligt arbete att komma åt att såga

trafikolycka Här är släpet på väg upp på vägen

trafikolycka Nu förbereds borttransport av släpet, kvar att bärga är själva bilen


Kolbullar lockade i Kungsberg

I Kungsberg och Botjärn har man en ganska nyskapad tradition, nämligen att göra en kolmila på försommaren. Den är inte stor, men ger några säckar med förnämligt grillkoll till en begränsad kundkrets.

De senaste åren har man legat lite lågt på grund av pandemin och man har måst ställa in då det har rått eldningsförbud. Nu i år startades milan som vanligt och i morgon, söndag rivs den ut.

Det är eldsjälen Yngve Bäckius som ordnar med milan tillsammans med några andra entusiaster. På fredagskvällen samlades många bybor för att njuta av de unikt goda kolbullarna i ett sommarvarmt och myggfritt väder.

kolbullar Kolbullar tillagas på en lokalt designad och tillverkad eldstad

milan vaktas Nattskiftet på fredagsmorgonen

kolmila Milan kollas


Var går gränsen - lantmätaren vet

Häromkvällen samlades ett antal ägare av skogsfastigheter till en träff i Järbo Folkets Hus för att få information om ett långvarigt och omfattande arbete med inmätning av fastighetsgränser i ett område norr och väster om Järbo.

Projektet har pågått i fyra och ett halvt år, men har inte gjort så stort väsen av sig för allmänheten. Nu var det dags för en slutredovisning och sammanfattning av arbetet. Det är ett jobb som innebär avancerad teknik och praktiskt arbetet ute i fält.

Det här arbetet har drivits som ett projekt i samarbete mellan Lantmäteriet i Sandviken, Skogsstyrelsen, Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) och Leader (Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling).

utredningsomrade Omkring 21 000 hektar med cirka 3 700 gränsmarkeringar

Inventeringen har utförts av Skogsstyrelsen som haft ett antal arbetslag som gått igenom terrängen och markerat hittade gränsmarkeringar som senare har mäts in med precisionsgps med en noggrannhet på 10-25 mm. Arbetslagen har utgjorts av flyktingar som kom till Sverige under den stora vågen 2015. Det har också fungerat som ett integrationsprojekt.

gränsröse Så här kan det se ut när det finns ett tydligt gränsröse

Varför gör man detta jobb?

Syftet är att förbättra den digitala registerkartan för skogsfastigheter, alltså att få en korrekt dokumentation till nytta för fastighetsägare och samhället

Varför är kartan fel? Kartor från nutida lantmäteriförrättningar är baserade på noggranna mätningar, oftast med GPS-teknik. Många fastighetsgränser i skogsmark är tillkomna vid Laga skifte för kanske 150 år sedan. Kartor från dessa har tidigare blivit inpassade och digitaliserade i nuvarande kartsystem utan inmätningar som grund. De gamla kartorna kan ha både skalfel och vinkelfel. Det är en stor anledning till att kvaliteten på den digitala registerkartan behöver förbättras med hjälp av inmätning av gränsmarkeringar. Enligt jordabalken är det gränsmarkeringarna på och i mark som gäller i första hand. Är markeringarna borta så är det de gamla kartorna med sina brister som gäller. Så rådet fastighetsägarna fick med sig var att de ska vara rädda om och märka upp sina råstenar samt sköta om rågångarna.

Nu gör man en inmätning av de gränsmarkeringar som finns i terrängen och resultatet av arbetet är alltså att man får kartor över ägorna som stämmer med verkligheten. Det minskar tänkbara konflikter och fel vid avverkning av skog, köp och försäljning av fastigheter liksom vid byggande av vägar och anläggningar.

Att nuvarande kartor visar fel har konstaterats vid flera tillfällen. Det kan röra sig om upp till 20 m. Det har naturligtvis betydelse när många skiften kan vara så smala som 17 m.

Det återstår en del arbete innan alla data förts in på kartorna men sen kan man säga att uppgifterna är "huggna i sten". Det verkade de flesta på mötet vara nöjda med.

Bilder: Kart- och lantmäterienheten, Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning (VGS)

Taggat: #Samhälle


Invigning av lederna

Söndagen bjöd på strålande väder när nyinvigningen av Fäbodleden och Lenåsleden ägde rum på toppen av Lenåsberget. Det var Henning Eneström från Göranssonska Stiftelsen som fick knyta upp bandet vid portalen. Tidigare ordföranden för föreningen Gästrikeleden deltog som en sista uppgift som ordförande med ett kort anförande. Idén om leden väcktes och drevs av eldsjälen B-O Blomqvist för 50 år sedan och andra har följt i hans fotspår.

Nyinvigningen hänger ihop med den upprustning som genomförts som ett Leaderprojekt där ett mål varit att göra leden tillgänglig även för cyklister. Henrik Ricknell har som projektledare drivit detta under de senaste åren.

Invigningen blev en succé både vad väder och deltagarantal beträffade. Flera grupper av fotvandrare och cyklister ledade sig från olika håll upp till denna höjdpunkt där Järbo IF lagade kolbullar och grillade hamburgare som fick en strykande åtgång hos de hungriga motionärerna.

Denna artikels rapportör tog sig upp och ned med 4-hjuling.

invigning av fäbodleden En grupp cyklister närmar sig

invigning av fäbodleden Henning Eneström från Göranssonska Stiftelsen inviger leden genom att knyta upp bandet

invigning av fäbodleden Tidigare ordföranden för Gästrikeleden Joakim Helmbrant invigningstalar

invigning av fäbodleden B-O Blomqvist som var den som lade grunden för Gästrikeleden får en present och en kram av Friluftsfrämjandet

invigning av fäbodleden Mannen som byggt detta vindskydd (och flera andra) får också en present

invigning av fäbodleden Inga-Greta Andersson från Hälsingland kular som man gjorde förr när boskapen skulle samlas

invigning av fäbodleden Järbo IF hade ordnat försäljning till de många motionärer som kom

invigning av fäbodleden Det var svettigt vid kolbullegrillen


Högst upp på Lenåsberget

Solen gassar, det är lugnt i luften och nästan tyst. Vi befinner oss på högsta punkten på Lenåsberget och på vägen upp var det ännu tjocka lager av is och packad snö. Men här känns det nästan som sommar. Nej, det är inte alldeles tyst, det hörs ett surrande ljud - vi tittar upp och bland sälgens ulliga blommor brummar humlor på jakt efter den viktiga nektarn.

Besöket är en liten förhandstitt (för oss) på det nya vindskyddet vid Lenåsleden. Det har placerats här intill högsta punkten på berget, 290 m över havet. Leden går från Mårtensklack till Finnäs fäbodar, vid Blankas och är en förbindelse om 8,3 km mellan Gästrikeleden och Fäbodleden som tangerar Järbo. Nu i maj ska lederna återinvigas efter en omfattande upprustning.

Tittar man sig noga omkring ser man rester av en husgrund och en stensatt matkällare. Här byggdes ett hemman som kom att omfatta många hus och som mest 20 personer bosatta där. Det var en finsk invandrare som 1615 köpte marken och lade grunden till en rik gård.

Det kan inte ha varit en lätt uppgift för marken består mest av sten. För att skydda odlingarna från frosten lade man upp dessa i rösen som lagrade solens värme när växterna var som mest känsliga. Nu när skogen är huggen ser man dessa överallt i terrängen.

Det största av dem är närmare 150 m långt, 2 à 3 m brett och över 1 m högt. Det syns tydligt på flygfotokartorna.

Det finns mycket att berätta om bosättningen här uppe och det planeras att komma på Järbo Hembygdsförenings webbplats så småningom.

Till ledernas invigning 22 maj kommer det att sättas upp skyltar som informerar om de platser man passerar. Hembygdsföreningen har bistått ledplanerarna med underlag i form av text och bilder. Mer om vad som ska hända invigningsdagen kan du se på länkarna nedan.

Ett litet PS: Fastigheten Lennåsen ligger faktiskt inom Ockelbo kommun men alldeles vid gränsrån. Och det är inte en lång vandring. Från Järbos centrala delar är det cirka 10 km.

Läs mera:

Karta och beskrivning över Lennåsleden 

Uppdaterat 2022-06-03

Taggat: #Fritid

[annonser]

Handelslagret
Järbo Bygg & Kakel
Kungsfors Grävservice

Äntligen Valborg som vanligt

Efter flera år med pandemi, eldningsförbud och annat kunde man tända kasen vid Bygdegården i Ytterbyn i Järbo. Och inomhus kunde man värma sig med Micke Dahlöfs heta fyra som spelade enligt publikens önskemål.

Det var en ganska stor publik som verkade tycka att det var skönt med våren och att traditionerna kan leva vidare.


Folkteatern gör uppror på Folkets Hus

tack

I måndags besökte Folkteatern Järbo med föreställningen Landsbygdsupproret, en musikföreställning med Samantha Ohlanders och Bygdebandet. Teatern kommer att åka runt i länet (och lite till) men kommer inte att besöka städerna!

Det har blivit något av en tradition att Folkteatern beöker Järbo med sina produktioner och Folkets Hus tycker att det är en stor förmån att få kulturen hit till orten.

Men tycker inte Järboborna likadant? För av den ganska talrika publiken var nog bara hälften från Järbo.

För Folkets Hus föreningen innebär en sån här kväll också mycket arbete. Lossa och lasta utrustningen ingår och lyfta och sätta upp en del tunga saker.

Taggat: #teater


Kören stal showen när biskopen visiterade

När var det biskopsvisitation sist i Järbo? Ja, så långt har inte researchen kommit, men det hör till ovanligheterna i alla fall. I den gångna veckan fick Ovansjö-Järbo pastorat besök av biskop Karin Johannesson från Uppsala stift.

En visitation handlar om en granskning av församlingens förvaltning och hur verksamheten fungerar. Det är också en del i arbetet med att bygga ett lag, att få medarbetarna att arbeta mot samma mål. Detta besök hade "TEMA - TEAM" som mål som biskopen uttryckte det i sin predikan vid den högmässa som var avslutningen i Järbo kyrka.

Kyrkan var välfylld - många flera än vid de vanliga gudstjänsterna. Besökarna var i högtidsstämning och förväntan låg i luften.

Många i församlingen medverkade med läsning ur evangeliet och andra texter. Och sen var det den stora kören som samlades för flera sångnummer vid flera tillfällen under högtiden. Avslutningen var att den "omringade" församlingen med sin sång.

Som sista punkt på programmet stod kyrkkaffe för alla. Och biskopen tog sig också tid att att prata med medlemmarna. Bland annat samtalade hon med Astrid Olsson och Kjell Nordqvist. Man får förmoda att det handlade om Bönhusets framtid, Astrids hjärtebarn.

Och till på köpet fungerade tornuret på Järbo kyrka dagen till ära.

Mera om Bönhuset på Hembygdsföreningens sidor 

Digital hjälp på väg!

illustration

Det talas en del om "digitalt utanförskap", alltså människor som inte har tillgång till eller kunskap om hur man använder internet, smarta telefoner och digitala tjänster, något som nästan är en nödvändighet i dagens samhälle. De kan stå utan viktig information och även många användbara praktiska saker som att boka biljetter och beställa varor.

Med början torsdag 24 mars kommer Järbo bibliotek att gästas av en person med mycket erfarenhet av datakurser som kommer att ge individuell hjälp med sådant som e-post, videosamtal, sociala medier, bildhantering, källkritik och informationssökning med mera.

Det är Camilla Hedberg, som i vanliga fall jobbar på Storviks bibliotek som kommer att göra en turné till kommunens lokala bibliotek. Järbo besöks vid ytterligare två tillfällen. Besöket är ett par timmar på eftermiddagarna mellan 13 och 15.

Camilla vet att det finns ett stort behov hos framför allt äldre att få hjälp med tekniken. Om du själv eller någon du känner har frågor och funderingar om "hur man gör" med dator och telefon är ni välkomna till biblioteket.

Sådant som bankärenden, inköp, installationer och liknande kommer inte att kunna tas omhand.


Uppdateringar på jarboportalen.se

illustration

Det här är väl inget som du som besökare egentligen ska märka, nämligen en omfattande uppdatering av sidorna här på jarboportalen.se. Men det är en viktig förändring. Sajten blir säker enligt protokollet https.

Vad du eventuellt kommer att märka är om jag nu har råkat glömma bort någon sida eller någon viktig kodrad. Då kan det komma att se lite konstigt ut.

Om sidan inte ser ut som den borde så kan det eventuellt också bero på att din dator eller smartphone har "buffrat" något och då kan du trycka tangenten F5 eller webbläsaren "hämta igen-symbol.

Varför gör jag denna förändring? Jo, det säkra överföringsprotokollet är mer eller mindre ett krav för att webbläsaren ska fungera i alla lägen. Det kallas alltså https och markeras i läsare med en hänglåssymbol. Annars ser man en varningstriangel.

Jag ber om ursäkt för möjliga störningar under övergången.

illustration

[annonser]

BLs Hundtjänst
Järbo Kvarn
Elektro-Kapsel

Besvärliga gator i Järbo

Bangatan vid Elektro-Kapsel

Just nu råder det besvärliga förhållanden på flera gator i centrala Järbo. Snön och isen har blivit spårig och när det är plusgrader på dagarna fylls spåren med smältvatten. På en del är spåren ganska djupa.

Det fick Daniella Briseus uppleva när hon var på väg förbi Elektro-Kapsel på tisdagen. Hennes lilla bil hade inte tillräcklig frigång för isvallarna så hon blev stående mitt i eländet. Som tur var fick hon hjälp av bekanta som jobbar på Kapsel och såg hennes beslägenhet.

Det här är inte det enda stället det är problem med just nu. Ett annat "ökänt" ställe är där Finnäsgatan mynnar på Yllefabriksvägen. Här är det till råga på allt en lång svacka och brunnen ligger olämpligt till.

Gatorna sköts av Järbo Vägförening som fått en del synpunkter på Facebook. Vad säger föreningens vägfogde Mikael Nilson om problemen?

- Det är ju beroende på vädret med kalla nätter och tö på dagarna då det samlas vatten som inte har någonstans att ta sig då dessutom brunnarna inte alltid fungerar som de ska. Vi har gjort en del åtgärder men vägföreningen är också pressad av att budgeten ska hålla så att det inte ska bli extra utdebitering till medlemmarna.

Mikael betonar att det är viktigt att medlemmarna engagerar sig och deltar vid årsmötet och helst också kan ta uppdrag i föreningen.
- Vi är beroende av att fel rapporteras via e-post eller telefon för att det ska nå ansvarig.

- Dessutom har ju alla som trafikanter ett ansvar att köra med omtanke, menar Mikael. Det går ju att välja andra vägar om det ser ut att vara besvärligt.

- Summerat för den här vintersäsongen är ändå att vi fått mera beröm än skäll, framhåller Mikael.

Vägföreningens informationssida på Järboportalen


Nya bostäder i Järbo

Det kommer goda nyheter från "Sextifemplusgruppen" som jobbat och lobbat för fler bostäder i Järbo: Nu är ett köpeavtal undertecknat, men väntar på formellt beslut i kommunstyrelsen.

Boulbanan och klubbhusen

Här, där boulebanan nu ligger begravd i snön är det meningen att Trebo Fastigheter AB ska bygga 14 lägenheter. Det blir tvåor på 54 och treor på 68 kvadratmeter som hyreslägenheter.

Trebo Fastigheter köper alltså marken av kommunen. Det är en avlång tomt som ligger intill Kungsforsvägen och ner i slänten mot "grusgropen". När köpet vunnit laga kraft som det heter kommer man att sätta igång planeringen.

Sextifemplusgruppen kommer att ordna ett informationsmöte för alla 65+ Järbobor när man har kommit så långt att det finns ritningar att visa upp.

Byggplanerna påverkar Boulgruppen som "lånar" marken för sin bana. De har fått en ny plats anvisad på trekantiga tomten nedanför Folkets Hus. Där får man möjlighet att utöka banan till rätta mått för officiella tävlingar så alla kan bli nöjda med den lösningen.

Det är mark med blandad historia som ska bebyggas. Där tog Statens Järnvägar grus när Norra stambanan byggdes genom Järbo på 1870-talet. Det blev en utmärkt plats för motocrossrtävlingar och en ishockeyrink. Här har legat en brandstation, puben Kungshatt och en minigolfbana.

Taggat: #bostad

[annonser]

Gefle Dagblad
GBS
Svenska Termoträ

[annonser]

Sörqvist Teknik
Kungsberg Friskvård
Kådfallets Schakt och Transport