Så här gör man koägg
Den varma och torra sommaren har gett mycket mindre av hö för vinterbehovet. Därför gäller det att ta vara på varje grässtrå, även nu när hösten står för dörren.
Därför blir det en extra vända över åkrarna för att skörda. Brittsommarvärmen är välkommen för arbetet.
Först kör man några varv och strängar upp gräset. Sen kommer den stora traktorn med rundbalspressen och samlar upp det och rullar det. När det är tillräckligt mycket signalerar maskinen att det är dags att linda på plastfolien.
Och när rullen är tät så är det dags att "värpa", d.v.s. rullen läggs av på åkern. Denna sena höskörd ger dock inte många rullar.
Slutligen måste jag fråga varför? I korthet plastar man in för att få igång en mjölksyrning av det gröna gräset. Det är ett sätt konservera maten, i det här fallet till ensilage. I princip liknande som att göra surströmming. Det blir ju så himla gott.