Järboportalen - cykling

 

På denna sida ...

 

 

 

 

Externa länkar

Järbo IF

Järbo IF (kontakt: ?)


PP Cykel


Kontaktformulär 

jarboportalen.se

Denna sida uppdaterad 2021-07-02Cykla i Järbo

Den här sidan handlar om cykling. Syftet är att tipsa om trevliga vägar där man inte behöver trängas med bilisterna och om intressanta utflyktsmål på näravstånd. Och det är inte cykelturer i full fart på extrema MTB utan mera "familjetempo" för att hinna njuta av naturen längs vägen.

Vägar och turer är rekognoserade med cykel och ofta bil eftersom det handlar om skogsvägar där det många gånger kan köras timmertransporter.

Här kommer nya tips att läggas in allt eftersom de görs. Inledningsvis visas här de tidigare utforskningarna som hittills kan finnas på olika ställen på webbplatsen. Notiserna är taggade med #Cykla.

Sträckorna är inritade på Google-kartor med kortfattad information och med en del bilder.

Längre cykelleder har det skrivits om i tidningarna som t.ex. den här idén om en led mellan Gävle-Ockelbo-Falun och om arbetet med att gör Gästrikeleden cykelbar.

Förslag från politiker (2020-11-09) (AB)

Projekt för Gästrikeleden (2020-06-29) (AB)


Kungsberget inviger sommarcyklingen

I går klippte kommunarådet Peter Kärnström bandet för Kungsbergets satsning på sommaraktiviteter när stora liften, Kungs 8-an öppnades. Redan innan dess hade det bildats en lång kö av åksugna cyklister av alla kategorier som tålmodigt väntade.

Det röda bandet klipptes och så kunde man släppa fram kön. På varannan liftkorg har man monterat fyra speciella cykelhållar där åkarna hänger upp sin hoj för att sedan själva sätta sig i soffan. Det hela gick väldigt smidigt och personalen hjälpte till där det behövdes.

Kungsberget Kö redan innan öppningen av liften

Kungsberget Peter Kärnström klipper bandet

Kungsberget Cyklarna hängs upp bakom liftkorgen

Kungsberget Kurviga nedfarter

Kungsberget Henrik Ricknell, projektledare för Biking Gästrikland

Kungsberget Belöning vid Toppgrillen

För några år sedan började Branäs med några cykelleder utanför själva skidanläggningen, men någon större marknadsföring av dessa gjordes inte. Nu har det byggts flera banor som går kors och tvärs och mellan skidbackarna. Där är doserade kurvor och några broar så det ser verkligen ut som spännande nedfarter.

Ledsystemet är hopkopplat med de "stora" lederna som Gästrikeleden som nu är delvis klart för cykelåkning. Detta görs i projektet Biking Gästrikland. Skyltningen är samordnad och enhetlig.

Årets satsning innebär att liften är öppen hela juli liksom matserveringen på toppen och Fröken Filipssons. Därutöver har man en cykeluthyrning. Det finns också en ny padelbana. Barnbacken har också fått en cykelbana som erbjuder nog så hisnande farter.

Det här är verkligen en familjesatsning. Kanske är det så att de yngsta drar med sig sina föräldra på äventyr?

Invigningsdagens bästa var förstås att liften var gratis!


Långbovägen mot Österbergsmuren

Två trevliga utflyktsmål som ligger på cykelavstånd är Österbergsmuren och Jägarstugan, inte långt därifrån. Det går många vägar genom skogarna västerut så man bör ha en karta med sig när man ger sig av. Det är inte särskilt backigt så man behöver inte ha så många växlar.

Vägbeskrivningen börjar vid brandstationen på Gullsjövägen och man följer den fram till kraftledningen ("Krångedelinjen"), där man svänger ner på Långbovägen. Första paus är lämpligen gården Björkmuren som drivs av föreningen Naturhjältarnas 4H-klubb.

Så här sommartid har man ofta läger för barn och ungdomar, men du är alltid välkommen att komma in och hälsa på djuren som finns i hagarna. Läs mer om 4H på länken.

Naturhjältarnas 4H-klubb 

Vi fortsätter Långbovägen och passerar en gammal gård som kallas Swahns eller Goddagssved. Den var nog bland de sista som fick anslutning till elnätet. Det är nu cirka 20 år sedan. Gården är dokumenterad på Järbo Hembygdsförenings sidor.

Gården Goddagssved 

Nu är vi ute i "skogen" som omväxlande är gran- och tallskog eller hyggen. Men man kan hitta annat också. Vi vägkanten stod den här skylten som vi ännu inte hittat någon förklaring till.

Vi passerar avtagsvägen till Gretes, en annan gammal gård i Järbo Sockens utkanter och ja, vi är i Ovansjö Socken.

Lite längre fram passeras ännu en bebygd plats, Långbodarna, som gett vägen sitt namn. Där korsar Gästrikeleden vägen. Norrut går den mot Kungsberg och söderut mot Åshammar. Det pågår ett arbete med att markera de cyklingsbara delarna av leden, men hit har man inte kommit än.

Långbovägen forsätter ännu ett stycke, nu mot sydväst, men vi tar höger innan den slutar vid Nybodarna. Vi fortsätter på Kakbovägen.

Vägen är ganska enahanda rakt genom skogen, ansluter sen till Åmotanvägen, som följs ett stycke fram till Fridhemsvägen som avslutas vid AK-vägen.

Jägarstugan ligger några hundra meter söderut (åt vänster) längs AK-vägen, men för att nå Österbergsmuren forsätter man norrut och sedan österut (till höger) en dryg km in på Grävsvinsvägen. Den avslutas i en stor parkering med toalett och grillplats. Nu är vi vid naturreservatet Österbergsmuren cirka 17 km från starten. Härifrån forsätter en bred ramp 270 m ut i naturen, ja lite ovanför den!.

Det är mycket välordnat på platsen. Allt är anpassat så att funktionshinder inte ska vara något hinder för tillträde. Men ute i terängen finns inga stigar utan där är naturen som den blir när den sköter sig själv.

Om du inte vill ta samma väg tillbaka så går det att åka AK-vägen över Kungsberg, alternativt ta Norrbyvägen söder om Kungsberget åter till Järbo. Det blir 20 eller 17 km beroende på vägval. Eller också åker man en sväng till Jägarstugan. Det går att övernatta där.

Googlekarta (ej helt klar) 

Länsstyrelsens uppgifter om naturreservatet Österbergsmuren 

Jägarstugan 

Taggat: #Cykla


Cykla runt Kungsberget

Det finns två olika cykelleder som går runt Kungsberget. De är uppmärkta med tydliga skyltar i terrängen men det har inte funnits någon dokumentation om dem. Nu finns de i alla fall med på Kungsbergets webbplats - om än lite undanskymt.

Berget runt Berget runt, kartbild från Kungsbergets webb
Berget runt Skylt vid leden

Vi tar oss friheten att visa en kartbild från deras hemsida (godkänt av Branäs-bolaget) och hjälper till med marknadsföringen lite. Detta är alltså leden som heter "Berget runt".

Leden är inte "inspekterad" annat än på några få ställen. Det ser ut som om den går ungfär i gamla 10 km-skidspåret och det krävs nog att man har en "riktig" MTB-hoj och rejäl kondition. Höjdskillnaden kan nog vara över 100 m och en del sträckor är branta. Det är inte precis asfalterad väg.

Den andra leden heter "Tre sjöar" och går på vägarna Kungsbergsvägen, AK-vägen, Norrbyvägen och Björkvallsvägen i huvudsak.

Kungsbergets sida om cykelleder 

Uppdaterad 2020-07-06


Västerhällarna - MTB-spår

På Västerhällarna finns många spår för promenader, löpning och MTB. Här hittar du länkar till kartorna.

Järbo IF

Vid starten av spåren vid IP finns denna stora tavla med tydliga kartor.

Karta för utskrift

Utskrivbar karta MTB- och dagspår 

Mer text att läsa om spåren hittar du under taggen #Fritid

Taggat: #Cykla #Fritid


Kanalvägen

Kanalvägen kom till 1843 då Kungsfors Bruk behövde bättre transportmöjligheter till Gävle för sitt smidesjärn. Vägen användes även av hammare och hytta i Järbo. Den nyttjades huvudsakligen vintertid. 1857 kom järnvägen till Kungsgården och 1876 till Järbo och då blev dessa platser istället de naturliga omlastningsplatserna för hästtransporterna från Kungsfors.*)

Vägen har sedan blivit en körväg för timmer från skogarna och den är huvudsakligen i mycket bra skick. Några sträckor är sämre och inte lämplig för biltrafik.

Det går däremot mycket bra att cykla och det finns många vägar som korsar och som kan vara intressanta att utforska, speciellt i bär- och svamptider.

Lättast är det att nå Kanalvägen via Österfäbodvägen från Vreten där man passerar hundkappbanan. Vill man ha en lite mer äventyrlig approach så börjar man vid Ockelbovägen, men då får man vara beredd på att bära cykeln över Grönmuren - eller gå runt i kanten av den. Den är oftast ganska blöt och sönderkörd av motorcyklar och 4-hjulingar.

Efter några km kommer man till naturreservatet Hamsas som är en bevarad 80-120-årig skog där det finns en del rödlistade arter. Reservatet är bildat 2014.

Här korsar också en gammal kyrkstig som lär ha gått från Kalltjärn till Ovansjö kyrka i Kungsgården.

Det finns ingen bebyggelse intill vägen förutom någon jaktstuga, en lada och en rasthydda vid skoterleden samt några gamla militära förråd.

Efter cirka 13 km totalt når man Överbyn i Högbo och därifrån är det 5 km tråkig väg in till Sandvikens centrum.

Hela Kanalvägen är inlagd på en Googlekarta med fler bilder.

*) Källa: Järbo i Gästrikebygd


Hålldammen runt

Här ett litet tips om närområdet som ligger inom cykelavstånd med en karta som visar hur man kan åka lite skogsvägar och runda Hålldammen. Så mycket sjöutsikter är det inte men man kommer nära några andra sjöar också.

Den blå linjen är vägarna som leder runt. Röda linjer markerar anslutningar, alternativa vägar och utvikningar som man kan göra:
- Hyttbron
- Hålldammsvägen med del av Fäbodleden
- Hälltjärn (järnbläster)
- Lenåsvägen
- Blankas Fäbodväg
- Yllefabriksvägen


Klicka på symbolen uppe till höger på kartbilden för att visa i hela fönstret. Eller använd länken nedan.

Hålldammen runt (Google-karta) 

Taggat: #Fritid #Cykla


[annonser]

Järbo Rörmokeri
Bohlin's
ICA nära Järbo