Järboportalen - arkiv 2019

Arkiv 2019

 

Notiser finns sparade sedan 2008, öppna listan ovan och välj år.

Kontaktformulär 

jarboportalen.se

Denna sida uppdaterad 2019-04-02
slump: 4, 4


 


Folkmusikens Queen B

Teater på Järbo Folkets Hus Britta Björs, alias Folkmusikens Queen B, avtackas efter föreställningen

Järbopubliken gillade musikföreställningen med Britta Björs som genomfördes på Järbo Folket Hus. Med sina snabba scenbyten och intensivt framförda låtar ur folkmusiken fick hon publiken att stundtals sitta andlös och stundtals att sjunga med.

Folkteatern har åkt runt i länet med denna enkvinno-turné, som nu är avslutad. Det var några år sedan det sist var teater på Folkets Hus men besökarna vill ha mer av den varan.

Folkteatern Gävleborg 

Taggat: #Teater


Vad händer med Björkmuren?

Björkmuren Från en fin sommardag på Björkmuren

I slutet av mars fick Föreningen Björkmurens Vänner information från Sandvikens kommun om att man vill stycka av marken kring bostadshuset och intilliggande byggnader (ca 7 000 m2) och sälja den nybildade fastigheten till Föreningen Björkmurens Vänner. Hag- och åkermark som nu är inhägnat för hästar, getter och får föreslår man att föreningen får arrendera. För närvarande har föreningen inte fått någon mer detaljerad information om villkoren.

Det är Sandvikens kommun som fick hela fastigheten som testamentsgåva av Nelly Olsson. Testamentet skrevs 1978 bland annat med villkor att ”upplåtas för fritidsändamål …”.

1995 skrevs att avtal mellan dåvarande områdesstyrelsen i Järbo och Föreningen Björkmurens Vänner som skulle svara för skötsel och underhåll.

För cirka 1,5 år sedan meddelade kommunens Tekniska kontor att man ansåg att detta avtal var ogiltigt, men man kunde inte föreslå några nya villkor. Nu har man fått politikernas godkännande på att genomföra avstyckningen.

Föreningens styrelse har haft ett möte där man diskuterade ärendet. Där togs ett beslut om att begära förtydligande av kommunens erbjudande samt att på det här sättet offentliggöra denna information. Vi vet att det är många som är undrande och oroliga för gårdens framtid. Föreningens ändamål är att stödja verksamheten vid Björkmuren och kommer att fortsätta vara det. Något beslut om erbjudandet från kommunen har inte tagits och kan inte heller tas förrän alla frågor är besvarade.

Björkmurens Vänner har följande föreningar som medlemmar: Gullhedskolan, Järbo Hembygdsförening, Järbo Orienteringsklubb, Föreningen Kulturand, Naturhjältarnas 4H-klubb, Naturskyddsföreningen i Järbo, Omställning Järbo, PRO Järbo och SPF Furan.

Det är dessa medlemsföreningar som ska fatta beslut och de uppmanas komma till årsmötet med synpunkter.

På föreningens sida finns övrig dokumentation.

Taggat: #Björkmuren


LantGrillen öppnar igen

LantGrillen i Järbo Raed med personal hälsar välkommen

I dag återöppnade LantGrillen i totalt ombyggda och uppfräschade lokaler. Ryktet hade spridits snabbt och folk kom in för att handla eller bara ta med en matsedel hem.

Raed med sin personal stod väl förberedda med både normala och jättepizzor, burgare, grillat falafel och annat på menyn.

Lantgrillens meny 


Summerat om macken

rubrik i GT Gästriklands Tidning följer upp

Nu har det gått en månad sen chockbeskedet om nedläggningen av Preem-macken i Järbo och det har skrivits en hel del i tidningarna under den tiden. Det kanske finns lärdomar från andra ställen att ta vara på - för Järbo är inte den enda orten som har eller har haft liknande problem.

I Österfärnebo ligger den enda macken också inom vattenskyddsområde. Där lyckades ägarna efter flera års kamp få alla tillstånd för att kunna ha macken kvar.

När Ilpo fick beskedet var Sandvikens politiker snabba att komma med hjälpsamma förslag. Jonny Bratberg (M) kontaktade ...

Läs hela texten och övriga artiklar


Om några veckor ...

LantGrillen i Järbo Meny är på plats

Just nu pågår ett intensivt arbete med att färdigställa LantGrillen till återöppnandet som beräknas ske om - ja, tre veckor så där. Det säger Raed Hesso som äger restaurangen och som numera även äger fastigheten på Järbovägen 985.

Det står fortfarande en del byggmaterial i lokalen, men det viktigaste, pizzaugnen och utrustningen för servering är klar, liksom den stora tevedisplayen med menyn, som får det att vattnas i munnen redan nu.

Det är många Järbobor som ser fram emot öppnandet.

[annonser]

Veterinärstugan i Järbo Zoraya Självledarskap PJ Andersson Entreprenad

Svar från Preem

Preem Än står skylten kvar

Från Preem's presstjänst får jag beskedet att man kontinuerligt går igenom sina serviceställen och utvärderar dem efter försäljning, kunder, lönsamhet och investeringsbehov m.m. Och i en sådan helhetsbedömning så är inte macken i Järbo någon som man vill satsa på.

Det är inte miljökraven enbart som fällt avgörandet, säger presstjänsten.

På frågan om man tror att det rent tekniskt skulle gå att få stationen att klara aktuella och nya miljökrav så får jag svaret att det nog är tänkbart. Men med de ombyggnader som då skulle behövas så kostar det för mycket.

Att sätta upp en enklare station i form av en s.k. containermack ligger inte i Preem's affärsmodell.


Sista macken i Järbo läggs ned?

preem SVT intervjuar folk som tankar

preem Ilpo Sällinen är bekymrad

preem Hårda fakta: Vattenskyddsområde

preem Macken ligger vid Kungsforsvägen

preem Ilpo har en stor prissamling sedan sin karriär i rallysammanhang

I november 2017 lades macken vid Lanthandeln ("Swans") ned. Det var slutet på en 90-årig period. Troligen fanns där en Shell-mack redan i slutet av 1920-talet. Med många turer fram och tillbaka var det till slut Qstar som inte kunde fortsätta.

Nu är det kanske dags för den återstående macken, Preem vid Kungsforsvägen, att läggas ner. Ilpo Sällinen som har avtal med Preem om försäljning av bensin och diesel fick ett samtal i går från Preem som helt kort meddelade att macken ska läggas ner.

Bakgrunden är att stationen ligger inom vattenskyddsområde där nu hårdare krav för skydd gäller och eftersom en ombyggnad skulle bli orimligt kostsam (enligt Preem) så tog man beslutet om att upphöra.

Ilpo har nog haft sina onda aningar efter ett möte i höstas där kommunen var med och man tittade på platsen. Men det var ändå en chock med samtalet i går. Visst är det viktigt att följa miljökrav i ett känsligt område, tycker Ilpo, men om alla som har behov av bränsle till maskiner, traktorer, skogs och jordbruksfordon ska åka en resa på 3-4 mil till Sandviken så är inte heller det särskilt miljövänligt.

Både SVT och ett par journalister hade nosat upp nyheten och pratade med folk som kom in för att tanka. Alla var ledsna och besvikna. Det här kan få stor påverkan på bygden.

Senaste besked (2019-02-14) är att stängningen kan komma i höst.

Karta över vattenskyddsområdet i Järbo


Auktion på Folkets Hus

auktion Fullt hus i Folkets Hus

auktion Vad får jag för denna kistan?

auktion Fotografen speglar sig

I dag hölls en gammal hederlig slagauktion i Folkets Hus lokaler. Massor av saker av allehanda slag gick under klubban, som det heter. Det fanns både husgeråd och maskiner och verktyg liksom möbler, dukar och handukar och guld och samlarsaker av äldre och nyare årgångar.

Tydligen var det något som Järboborna hade längtat efter, trots att bara är en dryg månad efter julen och mellandagsreorna.

Det var det lokala företaget Handelslagret som arrangerat auktionen och Järbo Folkets Hus som ordnat med servering av fika, smörgås, korv m.m. som behövs för att hålla de minst 150 besökarna på köphumör.


Fritt fram i Överbybacken

Här har träden i slänten nedanför Överbybacken tagits ned. Det är Djupdals Rune och Janne Rzepka som med maskiner och en del handkraft fällt och transporterat undan mängder av gamla knotiga och en del rakare stockar.

Nu kan man faktiskt se åtminstone halva Överbybacken i dess forna prakt. Denna backe där så många bilar har slirat i halkan och cyklister och fotgängare har pustat och stånkat för att ta sig upp.

Och från backens krön är utsikten nästan återställd, åtminstone åt ena hållet..


Vägföreningen informerar

styrelsen Styreslen 2018-19

Nu har Järbo Vägförening fått en egen informationssida här på jarboportalen.se. Speciellt under vinterperioden är det många som har frågor och funderingar om plogning och halkbekämpning.

Här finns kontaktformulär så att du kan skicka e-post till föreningens representanter och telefonnummer som du kan använda i akuta lägen.

Järbo Vägförenings sida


[annonser]

Ditt företag kan synas här ICA nära Järbo Boende i Kungsberget

Anslagstavlan är tillbaka

Anslagstavlan vid ICA Anslagstavlan är lagad och åter på sin plats

Efter en dryg vecka på "service" har anslagstavlan nu monterats tillbaka på sin plats vid ICAs parkering. Den fick också en storstädning där alla gamla anslag rensades bort. Nu är det fritt fram att börja på ny kula. Det blev en bra start på året, trots allt. Kanske lite symboliskt?

Vad står det på anslagstavlan just nu?


Bara för tågnördar

ståltåget Mb 4001 och 4002 drar ståltåget

De flesta Järbobor ägnar nog inte så många tankar över tågen som ganska ofta passerar Järbo. Hur många vet att det går dagliga godståg mellan Narvik och Oslo som passerar Järbo? Den enda järnvägsförbindelsen mellan dessa orter går över Sverige!

Jag har ägnat en hel del tid år att fotografera dem. Speciellt är jag intresserad av loken som finns av en mängd olika typer. Och det är många olika järnvägsföretag som kör transporterna, inte bara Green Cargo.

På bilden ovan syn ett av de nyaste loken, litt Mb 4001, av typen Transmontana från den rumänska fordonstillverkaren Softronic, som regelbundet drar ståltågen från Luleå till Borlänge och tomvagnarna tillbaka. Tusentals ton om dagen.

Mera om järnvägen i Järbo

Taggat: #Järnväg


Återbesök i trappan

Vid Järbo kyrka Tillfälligt skottad trappa

I dag gjorde Järboportalen ett återbesök till trappan vid Järbo kyrka. Enligt en animerad diskussion på Facebook hade den blivit skottad och sandad tack vare ett privat initiativ. Enligt vissa uppgifter var den skadad och en del steg lutade farligt.

Men inte var det så hemskt som det lät av ordväxlingen. Kyrkoförvaltningen lär dock inte underhålla med snöröjning och sandning i vinter har dom låtit meddela.


Vart tog anslagstavlan vägen?

Anslagstavlan vid ICA Anslagstavlan vid ICA

Vart har anslagstavlan vid ICA i Järbo tagit vägen? Alla kanske faktiskt inte såg att det var något som fattades vid ICAs parkering i morse. Men bilspåren talade sitt tydliga språk.

anslagstavlan under arbete

Någon hade uppenbarligen kört / backat(?) rätt på tavlan sen åkt därifrån som om inget hade hänt. Men Järbo Föreningsallians tog rätt på "skrotet" och körde ner det till sin verkstad på IP.

Tavlan verkar inte värre skadad än att den kan repareras, men det behövs lite nytt virke. Samtidigt passar man på att rensa bort många lager av gamla anslag. Kanske vi får se en ny fräsch tavla framöver.


[annonser]

Mitt Event AB Föreningsalliansen Micke Ahlanders Foto